Genom Camillas ögon

Örtig fisk i ugn.

Publicerad 2015-04-24 19:09:03 i Recept,

Ugn: 200 grader
 
4 portioner
 
1 kg potatis
300 g frysta tinade haricots verts
4 torskryggfilèer (à ca 150 g)
finrivet skal av 1 citron
pressad saft av 1/2 citron
2 msk olivolja
3/4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar 
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
1 kruka hackad basilika 
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
3. Lägg haricots vertsen i en ugnsform och lägg fiskbitarna i mitten.
4. Riv och pressa citron över fisken och ringla över olivoljan. Salta och peppra.
5. Blanda crème fraiche med vatten och basilika och häll över fisken.
6. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min.
Har lärt mej att inte förlita mej på tiden som står i receptet när man ska tillaga fisk. Mina torskbitar behövde mer tid. 

Härliga liv!

Publicerad 2015-04-10 20:02:10 i Allmänt,

Älskar våren! Solen börjar värma, fåglarna börja kvittra och allt vaknar till liv, även människorna. Möts av leende från okända varje dag när jag går till och från jobbet. De djärva har redan bytt om till svalare kläder och idag så borde jag ha gjort samma sak.
 
Var på återbesök hos Memira i onsdags och allt såg fortfarande väldigt bra ut. Det hade läkt bra men synen på högerögat var fortfarande inte perfekt men inget att oroa sej för eftersom det tar längre tid för brytningsfel att läka. Nästa koll är om två och en halv månad och då ska det förhoppningsvis vara bra. Har fortfarande inte plockat bort linssakerna från badrumsskåpet mycket för att jag inte riktigt vet vad jag ska fylla tomrummet med. Men det är kanske dags nu… När jag ska göra min kvällstoalett öppnar jag fortfarande automatiskt badrumskåpet för att ta ut linssakerna och får hejda mej och tänka, nä de finns inte mer. Samma sak slår mej på morgonen innan jag tvättar mej i ansiktet att, nej jag har inte sovit med linserna på. Är lite räddare för att få sand i ögonen när barnen härjar i sandlådan annars är allt som vanligt.
 
En av de stora anledningarna till att jag har gjort denna operationen är för att jag vill ta ett dykarcertifikat utan att behöva oroa mej för att linserna simmar iväg som små maneter och frågade när jag kunde börja ta ett. Optiken sa att det var absolut inga problem att jag började bada men på grund av trycket så rådde hon mej att vänta en månad till. Originalplanen var egentligen att jag skulle fara till Mozambique i 6 veckor som volontär till det marina livet men det medför att jag måste vänta tills jag samlat ihop semesterdagar. Men varför vänta? Jag kanske inte lever så länge. Så nu har jag beslutat att det ska ske i år. När jag ändå var på Memira så besökte jag stadens dykklubb och fick grundläggande information och blev ännu mer sugen på att förverkliga drömmen. Innan dess bombarderade jag en bekant med frågor om dykning som jag visste hade cert och där öppnades ännu ett alternativ. Så antingen tar jag dykarcertifikatet här i Sverige eller far jag utomlands med denne bekant och tar det där. Ska fundera lite till =)
 
I allt drömmande så har jag insett att nr 1: Jag måste införskaffa mej badkläder som faktiskt stannar kvar på kroppen, då främst överdelen, eftersom man är skapt som man är, har en tendens att fara upp eller ner i bara lite mer livliga aktiviteter. Har letat som en tok efter snygga baddräkter vilket inte är så lätt. Men har förstått att det finns tvådelade alternativ och snubblade över en som är fantastiskt snygg. Såklart så verkar den vara svår att får tag i =/ Men visst är den snygg?? =)
 
 
Fick dock reda på av bekanten att man inte dyker i bikini utan i en kortärmad våtdräkt. Men ska försöka få tag i den i alla fall =) Nr 2 är att jag verkligen borde börja simma. Lite pågrund av linserna så har simning varit en sport jag valt bort. Hoppas jag klarar av att simma 200 meter utan större problem som är kravet på att ta ett dykarcert. Fortsättning följer =)  

Linsgryta.

Publicerad 2015-04-06 20:00:00 i Recept,

4 portioner
 
10 cm purjolök
200 g rotselleri
1 äpple
2 msk olivolja
1 msk curry
7 dl vatten
500 g krossade tomater
2 buljongtärningar 
1 1/2 dl torkade röda linser
2 lagerblad
salt
 
Till serveringen:
citronklyfta 
ev bröd
ev mosade avokado
 
Gör såhär:
1. Strimla purjolök. Riv rotselleri och äpple grovt.
2. Stek allt i olja och curry tills det mjuknat något.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ca 10 min. (på mitt paket stod det att linsernas koktid var 15-20 min så det var så länge mitt kokade) Smaka av med salt och pressa över lite citron vid servering. Servera ev med rostat surdegsbröd och mosad avokado. (Jag tog bulgur istället)
Mums! En väldigt god linsgryta och mättande. Har man bulgur till så räcker den säkert till 5 portioner.
 

Zucchinibiffar med parmesan och Yoghurtsås med sweetchili

Publicerad 2015-04-01 19:00:00 i Recept,

4 portioner
 
2 zucchinier (ca 600g)
3 salladslökar 
1 finhackad röd chili (ja jag vågade mej på chili denna gången)
150 g parmesanost, riven (okej då, parmesanost är väldigt gott)
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl panko eller vanligt ströbröd
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
ca 1 dl olivolja till stekning
 
Gör såhär:
1. Riv zucchini grovt på rivjärn. Sprid ut den på en plåt och salta lätt. Låt stå några minuter och krama sedan ur så mycket vätska som möjligt.
2. Hacka salladslöken fint. Blanda zucchini med salladslök, chili, parmesan, ägg, mjöl, ströbröd, oregano och salt till en jämn smet.
3. Värm oljan i en stekpanna. Klicka ut ca 12 biffar i omgångar och stek dem 3 - 4 minuter på varje sida.
 
Servera gärna med ris eller bulgur, tomater och en kall yoghurtsås. 
 
Yoghurtsås med sweetchili:
Rör ner 1/2 dl sweet chilisås i 2 dl matyoghurt.
Väldigt goda biffar. Hade gått bra med en naturell sås också om man nu inte är väldigt förtjust i chili.

Om

Min profilbild

En liten inblick om vem jag är: Jag heter Camilla och på körkortet står det att jag har passerat 30 men känner mej som 25 och vägrar att bli äldre. Älskar mitt jobb som förskollärare och måndagsångest är något som jag aldrig får. Tycker om att fotografera på min lediga tid, träna är något som går i perioder, musik hade jag inte klarat mej utan och resa vill jag göra mycket mera. Moder natur är det viktigaste vi har så försöker vara rädd om henne så mycket jag kan. Jag är demivegetarian på grund av att jag inte vill riskera att sponsra dålig djurhållning. ”Ärlighet varar längst” och ”Nederlagen är alltid tillfälliga” är några av alla kloka ord som jag bär med mej. Jag är dessutom övertygad om att jag varit hippie i mitt förra liv.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela