Genom Camillas ögon

Mycket recept och lite tankar.

Publicerad 2015-02-26 19:19:00 i Allmänt,

Det har varit mycket recept här på senaste och väldigt lite tankar. Så har jag inte tänkt att det ska vara så ska försöka ändra på det.

Få se nu... Förra helgen var det Alla hjärtans dag. En dag som jag verkligen inte ser framemot. "Detta är bara ett sätt för att få oss att konsumera mera" och "Man ska väl visa sin kärlek alla dagar" är meningar som går varma. Men detta är kanske mycket för att jag nästan alltid lyckas vara singel när denna dag infinner sej. En dag som gör det så mycket tydligare att jag inte har en käraste vid min sida. En dag som jag känner mej ensammare än vanligt. Förra helgen gjorde jag dock det absolut bästa av min singelsituation och bjöd hit mitt lilla hjärta på heldag och övernattning. Vi var först på teater och sedan spelade vi en massa Skylanders, tittade på film och såklart Melodifestivalen. Jag fick även avnjuta en måltid som var helt egenkomponerad av min systerson.

I fredags lyckades jag få hit min ena syster på lite Quality time. Minns inte sist vi umgicks bara hon och jag och det var väldigt trevligt. Hon är min klippa. Hon finns alltid där när jag behöver prata och hon har fått mej att må så mycket bättre, så många gånger när jag mått dåligt. Först överraskade jag henne med att ha bokat en tid till en ansiktsbehandling. Efter det gick vi och åt på restaurang och efter många timmars prat om allt möjligt for hon hem. Dagen efter åkte jag och hela hennes familj till Väla och jag blev ägare till en ursnygg skidjacka. I söndags for samma gäng plus mamma och bowlade. Jag vann! =P

Jag tycker att jag kommit lite väl lätt undan när det gäller min matlagning så på söndag har jag tänkt att ge mej på något mer avancerat. Jag ska ju göra en ny maträtt i veckan men har kommit lite efter på grund av diverse orsaker så söndagens rätt har nr 6 men den borde haft nr 9. För att komma ifatt lite så funderar jag på att laga en maträtt på onsdag också. Jag ser verkligen framemot mina matlagningssöndagar. När Coops recepttidning Mer smak har kommit i brevlådan så småspringer jag upp för trapporna och innan jag gör något annat så bläddrar jag igenom tidningen för att se om det finns några nya spännande recept. Att jag skulle känna såhär trodde jag aldrig. Detta är nog det bästa nyårslöftet jag har haft.

Matlagningsplanering pågår =)

Ostgratinerad pastagratäng med svamp

Publicerad 2015-02-22 21:14:33 i Recept,

Tid: 15 min + 25 min i ugn (för mej tog det 1 timme och 15 min.)
Ugn: 200 grader
4 portioner

2 tsk olja

100 g fryst lök (jag tog 1 lök)
500 g fryst svamp tex champinjoner och kantareller (jag tog färska champinjoner)
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
3dl crème fraiche
2 dl vatten
2 paket á 250 g ostfyllda färska pastaknyten
2 dl riven ost

Till servering:

Sallad

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek lök och svamp tills all vätska ångats bort. Salta och peppra.
3. Blanda crème fraiche med vatten och vänd runt med svamp och pasta.
4. Häll i en ugnsform och strö över osten. Gratinera mitt i ugnen i 25 min. Servera med sallad.

Blomkål i krämig tomatsås med vegetarisk falukorv

Publicerad 2015-02-15 20:34:00 i Recept,

Tid: 5 min + 30 min i ugn
Ugn: 200 grader
4 portioner

400 g vegetarisk falukorv, Quorns Middagskorv

250 g frysta blomkålsbuketter
2 burkar á 2 dl crème fraiche med tomat och basilika (den här smaken var slut så jag tog med fetaost och soltorkade tomater)
Persilja

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Snitta falukorven och lägg i en ugnsform.
3. Blanda den frysta blomkålen med crème fraiche och lägg bredvid korven.
4. Gratinera mitt i ugnen ca 30 min. Strö över persiljan.

Oförskämt lättlagat. Tycker dock att det var lite snålt med mat om det ska räcka till 4 personer. Särkilt blomkålen. Lite ost ovanpå hade heller inte skadat =)

Pasta rosso med vitlöksfrästa champinjoner.

Publicerad 2015-02-08 21:05:00 i Recept,

Tid 25 min (??? Det ska kokas i 20 minuter så vet inte riktigt hur de lyckas få ihop resten på 5 min. Så snabb är inte jag. För mej tog det över 1 timme.)
4 portioner

320 g spagetti

1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
5 grovrivna morötter
2 msk rapsolja
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
200 g champinjoner
Smör och vitlök
Salt och svartpeppar
Ev färsk oregano eller basilika

Gör såhär:

1. Stek lök, vitlök och morot i rapsolja. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning och crème fraiche. Låt koka i 15-20 min.
2. Koka pasta enligt anvisning på förpackningen. Ansa och skär svampen i kvartar. Hetta upp en stekpanna och låt svampen steka tills den börjar bli lite torr. Tillsätt en klick smör och lite finhackad vitlök. Stek några minuter. Salta och peppra.
3. Mixa såsen slät med stavmixer. Servera till den nykokta pastan. Toppa med svamp och ev oregano.

Champinjonen var nog mest till för garnering men jag hade gärna haft minst dubbelt så mycket till.

Inspirerande

Publicerad 2015-02-06 20:31:36 i Allmänt,

Igår var jag på en fotoföreläsning av Anna Clarén som jag även fick ta del av under fotokursen Visuell kommunikation som jag läste för ett tag sen. Väldigt inspirerande! En fotointresserad vän följde med mej dit och vi har nu gett varandra en uppgift. Nästa fredag ska vi visa varandra vår fotodagbok, tre foton per dag. Ska bli väldigt intressant att se vilka känslor vi vill att våra bilder ska förmedla och om vi lyckats.

Jag har fortsatt letat i tidningar efter tänkbara maträtter till mina söndagsäventyr i köket och denna söndag ska min fantastiska favorit moster få smaka på veckans resultat.

Idag frostar jag av min frys som jag inte gjort sen jag flyttade hit. Kan ju erkänna att det borde gjort för länge sen och lär ta ett tag. Kan inte öppna ena lådan längre och när jag tittar in i den överste hyllan får jag mer vinterkänsla än om jag tittar ut genom mitt fönster. Men man får ju göra det bästa av situationen =)

Fetaostbakad lax med zucchini.

Publicerad 2015-02-01 20:57:51 i Recept,

4 portioner
Tid: 25 min
Ugn: 200 grader

600 g laxfilé

150 g smulad fetaost (eftersom jag älskar vitlök så tog jag fetaost med vitlökssmak)
1 zucchini i stavar
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar

Till servering:

Klyftpotatis, quinoa eller ris (jag valde klyftpotatis)

Gör såhär:

1. Lägg laxen i en ugnsform. Skär några snitt i fisken och tryck ner osten så gott det går.
2. Fördela zucchinin runt om laxen och ringla över olja. Salta och peppra.
3. Tillaga laxen mitt i ugnen ca 15 min. Använd gärna stektermometer, laxen är perfekt vid 52 grader.

Jag testade även att ha jordärtskocka till som jag aldrig smakat innan. Väldigt gott. Skalade dom, skar de i bitar och la in de i ugnen 5 minuter före klyftpotatisen.

Om

Min profilbild

En liten inblick om vem jag är: Jag heter Camilla och på körkortet står det att jag har passerat 30 men känner mej som 25 och vägrar att bli äldre. Älskar mitt jobb som förskollärare och måndagsångest är något som jag aldrig får. Tycker om att fotografera på min lediga tid, träna är något som går i perioder, musik hade jag inte klarat mej utan och resa vill jag göra mycket mera. Moder natur är det viktigaste vi har så försöker vara rädd om henne så mycket jag kan. Jag är demivegetarian på grund av att jag inte vill riskera att sponsra dålig djurhållning. ”Ärlighet varar längst” och ”Nederlagen är alltid tillfälliga” är några av alla kloka ord som jag bär med mej. Jag är dessutom övertygad om att jag varit hippie i mitt förra liv.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela