Genom Camillas ögon

Spenatsoppa med lättkokt ägghalva.

Publicerad 2015-08-14 20:44:22 i Recept,

4 portioner
 
1 paket djupfryst bladspenat (400 g)
1 gul lök
2 msk smör till pannan
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong 
2 dl vispgrädde
1 krm riven muskotnöt 
salt
svartpeppar
 
2-4 lättkokta ägghalvor
 
Gör såhär:
1. Koka äggen i 4-5 minuter. Skala dem innan de hunnit kallna helt.
2. Halvtina spenaten och grovhacka den.
3. Skala och finhacka löken.
4. Hetta upp smöret i en panna och fräs lök och spenat i 3-4 minuter på inte allt för hög värme och utan att löken tar färg.
5. Pudra över vetemjölet och rör om.
6. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt sjuda sakta under lock i 7-8 minuter.
7. Mixa soppan slät.
8. Tillsätt grädden och smaka av med fint riven muskotnöt, salt och nymalen svartpeppar. 
9. Dela de skalade äggen och servera 1-2 ägghalvor i varje soppskål. Ha gärna ett gott bröd till.
Spenatsoppa är gott men jag tycker fortfarande det är svårt att smaka av med salt och peppar. Denna gången kom det i lite mycket svartpeppar.

Tagliatelle med ostsås.

Publicerad 2015-08-11 18:46:10 i Recept,

4 portioner
 
400 g tagliatelle (det fanns inga ekologiska i affären jag handlade så jag tog spagetti)
1 msk smör eller olja
1/2 strimlad purjolök 
2 dl créme fraiche
1 dl mjölk
3 dl riven lagrad ost
150 g sugarsnaps
2 krm riven muskotnöt
salt
svartpeppar
 
Gör såhär:
1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Hetta upp smör o en kastrull och stek purjolök tills den är något mjuk. Tillsätt créme fraiche, mjölk och ost. Rör om. Vänd ner sugarsnaps när osten smält. Smaka av med muskot, salt och peppar.
3. Vänd ner pastan i ostsåsen och servera direkt. 
Jag som älskar ost måste ändå säga att jag blev lite besviken på denna rätt. Trodde den skulle vara godare. Vet inte vad som fattades. 

Spansk gryta med kikärter och chorizo.

Publicerad 2015-08-10 19:46:19 i Recept,

4 portioner
 
400 g vegansk chorizo eller annan stark korv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 dl vitt vin
2 burkar kikärter á 400 g (ca 6 dl kokta)
2 burkar krossade tomater á 400 ml
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk torkad oregano
1 msk finhackad persilja, fryst går bra
salt
svartpeppar
 
Gör såhär:
1. Skiva chorizon och stek den gyllene i lite olivolja. 
2. Hacka gul lök, vitlöksklyftor och paprika fint. Låt steka med chorizon i några minuter. Häll på vinet och låt koka in.
3. Häll av spadet från kikärterna och skölj dem i kallt vatten. Rör ner kikärter, krossade tomater, buljongtärning, oregano och persilja. Låt puttra på i 5 minuter.
4. Smaka av med salt och svartpeppar.
5. Servera med ett gott bröd.
 
Tyvärr så hade de ingen chorizo eller annan stark korv i affären så det fick bli sojakorv. Tror grytan hade blivit mer spännande med lite kryddigare smak. Eftersom jag inte är en vindrickare så blev det inget vin heller. Jag var så sugen på pasta så det fick bli det istället för bröd och det funkade bra. 

Panerad tofu med blomkålspuré.

Publicerad 2015-08-03 20:50:27 i Recept,

4 portioner
 
200 g naturell tofu (Kände att det var för lite om det skulle räcka till 4 portioner. Köpte 2 st ekologiska SoFine tofu á 250 g och fick det att räcka till 3 portioner)
1 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl panko-ströbröd (Blev väldigt mycket över. Hade nog räckt med 1 dl)
1/2 salt
ev. 1 tsk curry
 
Blomkålspuré
1 kg blomkål
2 msk smör
1 dl grädde
ev 2 dl finriven parmesan
salt
 
Gör såhär:
1. Blomkålspuré: Skär blomkål i bitar och koka mjuk i saltat vatten. 
2. Häll av vattnet från blomkålen och klicka i smör. Tillsätt grädde och ev parmesan och mixa till en slät puré med en stavmixer. Smaka av med salt. 
3. Skär tofun i 1 cm tjocka skivor. Doppa skivorna först i mjöl sedan i lättvispad ägg och sist i ströbröd blandat med salt och ev curry.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek tofun gyllene på båda sidorna. Låt rinna av på hushållspapper. 
Blomkålspurén var väldigt god.
Det finns väldigt många olika sorters tofu, en värld som jag inte är kunnig i. Den sorten jag valde var kanske inte det bästa alternativet att panera? Tur att jag hade chili i annars hade det inte smakat så mycket och konsistensen var inge hit. Tror det är godare att ha tofun i en marinad eller tillsammans med någon sås med mycket smak. I en gryta eller liknande. 

Om

Min profilbild

En liten inblick om vem jag är: Jag heter Camilla och på körkortet står det att jag har passerat 30 men känner mej som 25 och vägrar att bli äldre. Älskar mitt jobb som förskollärare och måndagsångest är något som jag aldrig får. Tycker om att fotografera på min lediga tid, träna är något som går i perioder, musik hade jag inte klarat mej utan och resa vill jag göra mycket mera. Moder natur är det viktigaste vi har så försöker vara rädd om henne så mycket jag kan. Jag är demivegetarian på grund av att jag inte vill riskera att sponsra dålig djurhållning. ”Ärlighet varar längst” och ”Nederlagen är alltid tillfälliga” är några av alla kloka ord som jag bär med mej. Jag är dessutom övertygad om att jag varit hippie i mitt förra liv.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela