Lasagne med sojafärs.
4-6 portioner
ca 10 lasagneplattor
Sojafärsen:
2 hackade gula lökar
300 g sojafärs
1 msk smör
1 förp krossade tomater, 400 g
2 msk tomatpurè
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk torkad basilika eller oregano
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Ostsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl riven lagrad ost
salt
Gör såhär:
1. Fräs lök och färs i smör under omrörning. Tillsätt krossade tomater, tomatpurè, buljongtärningar, örter och pressad vitlök.
2. Koka under lock på svag värme i 10 minuter. Späd ev med lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
3. Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och späd med mjölken lite i taget. Koka upp under omrörning, sänk värmen och koka ca 5 minuter. Rör ner 2 dl av osten och smaka av med salt. Bred ut hälften av ostsåsen i en djup, ugnssäker form (ca 20x30 cm).
4. Varva plattorna i tre lager med sojafärsen i de två mellanlagren. Bred ut resten av ostsåsen överst.
5. Strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen ca 30 minuter.

Jag gjorde felet att inte smaka av sojafärssåsen innan jag saltade så min lasagne blev ganska salt.